В какви училища може да запишете вашите деца ако си купите имот в квартал Ветрен?

Имоти Ветрен: Училище в квартала

Преди няколко години село Ветрен беше приобщено като квартал на Бургас. Благодарение на добре развития район и близостта с голямото разнообразие от природни дадености, интересът към имоти в квартал Ветрен не стихва. Нещо повече, кварталът може да се похвали със самостоятелно училище, където жителите на квартала могат да изпращат децата си. Но нека разберем повече за историята на училището в бургаския квартал Ветрен.

История на бургаския квартал Ветрен

Историята на този квартал, който е тогавашно село, започва в началото на 20-ти век, когато тук пристигат заселници, които харесват плодородната земя и близостта до Черно море, както и намиращите се наблизо солници. За съжаление, обаче, жителите на тогавашното село нямат възможност да основат собствено училище в селото. Причината за това било, че всеки отделял средства за изграждането на собствения си дом. И въпреки това децата на заселниците не останали необразовани. Жителите пускали децата си в училището, което било построено в района на Минералните бани. Не само децата от Ветрен, но и тези от Банево и от село Житарово учили там.

Село Житарово е преименувано на село Нови Ветрен. Още през 1927 г. там също бива открито училище, което първоначално било една стая, специално заделена в къщата на дядо Ласко. За първи учители там били назначени учителка с 14-годишен стаж от Стара Загора на име Елена Михайлова и една от учителките в училището на Минерални бани, на име Минка Раджова. Въпреки изключително трудните и почти неподходящи условия за провеждане на учебните занимания, училището успяло да просъществува. Нямало оборудване, нямало учебни помагала и книжки, а всички деца учили в един клас, въпреки разликата във възрастта.

Само за две години обаче училището се разраснало и вече имало собствена училищна сграда с две стаи, канцелария за учителите и малко коридорче. Въпреки че отново липсвали помагала, учебници и дори чинове, училището продължило да отваря врати за нови ученици всяка есен. Патронът на училището бил Христо Ботев. А днес учебната дейност се извършва в новопостроената през 1981 година втора учебна сграда.

Благодарение на инициативата на първите жители на квартал Ветрен, днес децата, които растат в квартала, могат да се обучават в кварталното училище, без да се налага да пътуват ежедневно до центъра на Бургас или до друг отдалечен квартал.